DANKDAG INZAMELACTIE LEVENSMIDDELEN

Op deze dankdag 3 november 2021 mochten we als stichting de opbrengst in ontvangst nemen van een levensmiddelen inzamelingsactie. Het is al bijna een traditie dat op dankdag in de Ontmoetingskerk Rijssen levensmiddelen worden ingezameld. De levensmiddelen zijn onder andere bestemd voor de partnergemeente Jankafalvi Református Egyházközség in Roemenië en voor de gaarkeuken in Carei. Hoewel Corona ook zijn sporen nalaat bij deze inzameling zijn we dankbaar dat er ruim 25 dozen met levensmiddelen konden worden ingepakt. Daarnaast zijn er nog enkele zakken met gebreide sjaals en mutsen gedoneerd, bedankt hiervoor! In de foto’s zie je hoe alles in een trailer word geladen. Naast de levensmiddelen worden er ook andere zaken zoals kleding, schoenen, incontinentiemateriaal, ziekenhuismateriaal, bedden en dergelijke ingeladen. Op deze manier vinden de ingezamelde goederen snel hun weg naar Roemenië. Alle gevers en geefsters hartelijke dank! En ontzettend bedankt aan alle vrijwilligers die hebben geholpen met het inladen van de vrachtwagen en steeds maar weer klaarstaan om te helpen met dit soort klussen!

Hartelijk dank!
Nagyon szépen köszönjük

Om het verhaal compleet te maken hier een aantal foto’s van het uitladen van de vrachtwagen. Uitladen in Kisvarda in Hongarije en daarna in Carei Roemenië. In Carei is er uitgeladen bij onze eigen opslag van de Stichting. Op de foto’s is ook al te zien dat er gelijk meubilair in een auto wordt geladen en meegenomen wordt. Prachtig om te zien dat de goederen op de goede plaats terechtkomen.


GEEN AAN-HUIS-COLLECTE IN ENTER MAAR VERSPREIDING VAN EEN FOLDER

 

 

 

 

 


HUIS-AAN-HUIS-COLLECTE IN WIERDEN 2020

In de week van maandag 24 augustus t/m zaterdag 29 augustus wordt er in Wierden huis-aan-huis gecollecteerd voor het werk van Stichting Oost Europa. Wat een klus! Vraag niet hoe je voldoende collectanten weet te werven. Gewoon doen! Zo heeft het bestuur van Afdeling Wierden besloten. Dus: als de collectant aan uw deur komt weet dan dat uw gift bestemd is voor het mooie en nog zo noodzakelijke werk van de stichting. En bent u toevallig niet thuis? Geen probleem. De collectant laat een foldertje achter in uw brievenbus “Wij hebben u gemist”. In de folder is te lezen waarom uw gift zo dringend nodig is en naar welke bankrekening u uw gift kunt overschrijven. Bij voorbaat hartelijke dank.

 

 

 


BIDDAGDIENST CHRISTELIJKE BASISSCHOLEN ENTER EN RECTUM-YPELO

Woensdagmorgen 13 maart kwamen weer heel veel leerlingen van de De Roerganger, De Wegwijzer en De Akkerwal naar de Hervormde kerk in Enter om samen te vieren. Wat een geweldig feest met zoveel kinderen! Samen zingen onder de enthousiaste begeleiding van een muziekgroep en dan luisteren naar een overdenking van de heer Berkhout, ondersteund door wat geprojecteerde beelden. En de grote berg levensmiddelen die de kinderen hadden meegebracht: super! Maar ook twee grote dozen vol knuffels waar we speciaal om hadden gevraagd. Zo’n dienst is genieten met volle teugen. En al die mooie spullen worden begin april naar enkele contactadressen in Roemenië gebracht waar dat van harte welkom is maar ook nog steeds dringend nodig.

Vrijdagavond 1 maart was het in het Ontmoetingscentrum bij de Gereformeerde kerk in Wierden genieten van een heerlijk stamppot buffet. De opening werd verzorgd door ds Pieter Dekker met aansluitend door Ineke Elkerbout een korte presentatie over het werk van Stichting Oost Europa. De prachtige grote zaal was compleet bezet. Iedereen heeft genoten van een prima verzorgd buffet met tussendoor een afwisseling van muziek, zang en cabaret. De opbrengst was bestemd voor de aanschaf van de bestelauto van genoemde stichting.
(geplaatst 6-3-2019)
 
     

SPEELGOED VOOR DE KINDEREN IN DRIE WEESHUIZEN IN OEKRAÏNE

Bij een groot transport naar Hongarije is er veel speelgoed ingeladen. Onze vaste contactpersoon (Gusztav) heeft ook contacten in Oekraïne. Begin januari is het speelgoed uitgedeeld aan de kinderen in drie weeshuizen in Oekraïne. Meer dan 180 kinderen zijn blij gemaakt met speelgoed. Gusztav schrijft dat vrijwilligers ter plaatse de kinderen een geweldige middag hebben gegeven en enorm verrast zijn met het mooie en goede speelgoed.                  (geplaatst 12-2-2019)

                
 

BESCHIKKING OVER EEN NIEUWE BESTELAUTO

De werkgroep heeft op vrijdagmiddag 18 januari 2019 de nieuwe bestelauto in ontvangst genomen. Natuurlijk waren de voorzitters van de beide afdelingen ook aanwezig. We hebben nu de schikking over een hogere en langere auto en bovendien een motor met meer vermogen, niet onbelangrijk vanwege de grotere aanhanger. We hopen dat onze vrijwillige teams met deze nieuwe auto weer vele ritten mogen maken naar onze projectadressen.

De aanschaf van een nieuwe auto werd mede mogelijk vanwege de gift van € 15.000 van de Gereformeerde kerk te Wierden en de scherpe aanbieding van Garage Munsterhuis te Rijssen. Wat een ongekende luxe om de lange ritten in deze auto, die voorzien is van de vele nieuwe technische snufjes, te mogen beleven. 

(geplaatst 19-01-2019)

 

 

 


SCHOENENDOOSACTIE AFDELING WIERDEN

Op vrijdag 7 december is een team van drie personen vertrokken om de schoenendozen (en nog veel meer) af te leveren bij een aantal scholen in Hongarije. De blije gezichten van de kinderen hebben een diepe indruk gemaakt op het team. Dit werk is prachtig en moeten we in stand houden.

Zie voor het volledige reisverslag onder REISVERSLAGEN en dan onder REISVERSLAGEN 2018.

 
   
 
  
Wat er aan vooraf ging
Elk jaar in oktober en november zijn scholieren druk met het versieren en vullen van een schoenendoos. Dit jaar zijn de deelnemende scholen: School met de Bijbel te Notter, De Driesprong Hoge Hexel, Willem Alexander in Rijssen, Eltheto in Vriezenveen en de Kluinveenschool in Wierden. De Morgenster in Wierden draagt financieel bij, net als ook vele ouders. Ook vanuit de Gereformeerde kerk in Wierden worden schoenendozen gevuld en geld ingezameld.

De kinderen wordt gevraagd de schoenendoos te vullen met een tandenborstel, tandpasta, muts, sjaal, handschoenen, potloden/stiften, en afhankelijk van de leeftijd, een knuffel of klein cadeautje. De dozen worden vervolgens overgebracht naar het depot in Wierden en daar allemaal gecontroleerd op inhoud en zonodig nog aangevuld. Dit jaar hadden we zoveel dozen, ruim 400, dat we meer dan het verwachte aantal kinderen in een zestal dorpen in Oost Europa heel blij kunnen maken. Begin december vertrekt dan een team om deze dozen bij de verschillende scholen af te leveren. Dat levert daar natuurlijk veel blijde gezichten op!

(geplaatst 3-12-2018)
      
 
Klik op onderstaande video. Deze dozen zijn van de leerlingen van de Elthetoschool.
 

GROOT TRANSPORT MET BESTEMMING CAREI (Roemenië)
 
Woensdag 14 november met vrijwilligers de trailer weer volgestouwd met allerlei goederen, incl. de 40 dozen met levensmiddelen afkomstig van de oogstdienst in de Ontmoetingskerk in Rijssen.    

Vele handen maken licht werk en enkele deskundige pakkers zorgen dat elk hoekje benut wordt of anders wel opgevuld met zakken kleding. 

 

 

 

 

 

En enkele dagen later is de trailer aangekomen in Carei en kan het lossen beginnen. Wat fijn dat er meteen al de nodige goederen afgehaald worden die een speciale bestemming hebben. Wij zijn ervan overtuigd dat al deze moeite nog steeds dringend nodig is.

(geplaatst 22-11-2018)

        

 


DANKDAG ONTMOETINGSKERK RIJSSEN
Geef jij ook voor Roemenie?
 
De oproep heeft weer tot een geweldige oogst geleid:
bijna 40 dozen vol met hoofdzakelijk levensmiddelen.
Wat zijn we hier dankbaar voor! 
Meerdere gemeenteleden bezoeken jaarlijks de partnergemeente Jankafalva maar ook onze projecten in de stad Carei met haar bejaardentehuis, weeshuis,kinderziekenhuis, psychiatrische inrichting en bovenal de gaarkeuken. Vaak horen zij bij het weggaan: “jullie vergeten ons toch niet? Bid voor ons en met ons en blijf ons bezoeken. Het contact alleen al is zo belangrijk voor ons en onze gemeente. En als het kan help ons dan met goederen”.
De ingezamelde goederen worden komende week gevoegd bij een groot transport naar Roemenie.
 

TEAM PONGERS TOCH NAAR HONGARIJË EN OEKRAÏNE

Onze bestelauto is niet meer beschikbaar voor lange ritten naar o.a. Roemenië of Oekraïne
terwijl de levering van de nieuwe bestelauto nog even op zich laat wachten. Wat te doen met de ritten die nog gepland staan? Garage Munsterhuis te Rijssen heeft ons fantastisch uit de nood geholpen. Daarom kan team Pongers maandagmorgen 5 november gewoon vertrekken richting Hongarijë en Oekraïne. Directie Munsterhuis hartelijk bedankt!
(geplaatst 2 november 2018)
                                                                                               
 

SCHOOLTJE AFGEBRAND CONTACTADRES IN OEKRAÏNE

Gusztav Fodor (Hongarije) meldt ons dat op een contactadres in Oekraïne een schooltje volledig is afgebrand. Hij smeekt om schoolmeubilair enz. Hoe kunnen wij helpen?
(geplaatst 26 oktober 2018)
 

NIEUWE AUTO IN BESTELLING
 
 
Vanaf 2012 hebben we onze bestelauto FORD TRANSIT in gebruik. Het is hoogste tijd deze
te vervangen. Jaarlijks reserveren we een bedrag maar niet voldoende voor een nieuwe. Echter maakt de gift van € 15.000 van de Gereformeerde kerk Wierden en een zeer scherpe aanbieding van garage Munsterhuis te Rijssen het ons mogelijk voor een nieuwe bestelauto te gaan.
Op vrijdagmiddag 21 september 2018 hebben de voorzitters van de beide afdelingen het contract getekend voor de levering van een nieuwe RENAULT MASTER.
(geplaatst 24-10-2018)               

GIFT GEREFORMEERDE KERK WIERDEN VOOR STICHTING OOST-EUROPA

Regelmatig brengen teams een bezoek aan projecten in Hongarije Roemenië en Oekraïne. Echter is de huidige bestelauto dringend aan vervanging toe.Het bestuur van de Gereformeerde kerk heeft besloten onze stichting te ondersteunen met een gift. Wij zijn hier hier blij mee en dankbaar voor dit geweldige gebaar.
(geplaatst 25-10-2018

OPBRENGST JAARLIJKSE AAN-HUIS-COLLECTE
 
De beide afdelingen hebben ook dit jaar weer de collecte gehouden. 
De opbrengst in Wierden bedroeg ruim € 5.700 en in Enter ruim € 3.800. Wij willen alle gevers hartelijk bedanken voor de financiële ondersteuning.
En ook veel dank aan de collectanten. Zonder hen was dit allemaal niet mogelijk geweest.
(geplaatst 25-10-2018)