Jaarverslag 2017

JAARVERSLAG 2017

Geachte lezers,
aan het eind van 2017 kijken we graag even met u terug vanaf het begin van dit jaar! Een jaar dat alweer snel voorbij is gegaan. Wij presenteren u dit met veel plezier want zo blijft u op de hoogte van het wel en wee van onze stichting. Mocht u onverhoopt toch iets missen meld u dat alstublieft, want het dit blijft immers mensenwerk.
Brengers, doorgevers en ontvangers.
U als brenger van de diverse goederen deed ons weer een groot plezier waarvoor veel dank. Wij als stichting fungerend als doorgever maakten door jullie hulp de ontvangers er erg blij mee. Met name voor kinderen konden veel nuttige zaken gebracht worden. Hierbij een willekeurige opsomming van materialen die wij ontvingen: schoolmaterialen, sportkleding, gewone kleding en jassen, ziekenhuiskleding, beddengoed, keuken en serviesgoed en divers meubilair. U zocht een goed tweede leven voor uw overtollige maar nog goed bruikbare artikelen en aan die wens konden wij gehoor geven. Wij kregen heel veel waardoor wij veel konden doorgeven. Hartelijk dank daarvoor!

2017 in vogelvlucht!
Het jaar is nog geen week oud of we gaan naar Vriezenveen voor een partij schoolmeubilair. Weer een week later opnieuw naar Vriezenveen, nu naar de plaatselijke werkgroep Oost Europa. Daar stond een grote partij kleding voor ons.
2017 begonnen we als afdeling besturen van Enter en Wierden gezamenlijk. Nadenken over hoe we onze werkzaamheden vorm moeten geven en ons daarbij richtend op de vraag van de hulpbehoevende. Afsluitend met een traditioneel etentje met partners bij een van de bestuursleden. Het was er erg gezellig.
Dan opnieuw op pad, nu naar Enschede. Een partij lockers en schoolmeubilair wacht daar op ons. Het was goed geregeld waardoor we vlot konden inladen.
De eerste week van Februari gaan we een trailer laden voor Gusztav Fodor in Debrecen. We hebben meer dan genoeg in voorraad. Zoveel zelfs dat we onder het laden telefonisch contact zoeken om een extra transport te regelen. Dit transport volgt 1 maart.
Voorafgaand nog even in Rijssen een partijtje school meubilair halen bij een school en nog een keer naar Vriezenveen voor een extra lading kleding. Ook onze opslag in de sorteerruimte in Enter is weer rijkelijk gevuld dus dat brengen we naar de opslag in Rijssen. Het volgende transport neemt dit alles mee op hun reis naar het oosten.
Eind februari en begin maart gaan er weer een tweetal transporten met onze bus en aanhanger naar Roemenië. Wat betreft onze overnachtingen in Carei moeten we op zoek naar een ander overnachtingsadres. De ruimte die ons al zo vaak onderdak heeft geboden en vertrouwd is wordt nu permanent bewoond waardoor we deze niet meer kunnen gebruiken. Een hotel of panzio kan natuurlijk maar is niet zo gezellig.
De te bezoeken adressen tijdens de hierboven genoemde reizen kunnen van voldoende materiaal (ook nieuwe spullen) verzorgd worden.
Ook gaat de Biddag inzameling van de Enterse scholen mee naar Carei. 11 grote dozen met levensmiddelen hebben de schoolkinderen bij elkaar gebracht. Ook de gehouden collecte viel ons ten deel. De opbrengst hiervan is bestemd voor diverse benodigdheden in de verzorgingshuizen aldaar.
Een volgend team gaat alweer op pad en doet onder andere Cernaton aan. Er worden radiatoren meegenomen voor het project Malomkert. Klik voor meer informatie over dit project op de volgende link: https://www.facebook.com/malomkert.ro

De aanhanger wordt verder deels gevuld voor het project Janka Tanya in Totvazsony (Hongarije) maar ook met andere goederen voor diverse projecten.
In de tussentijd werden hier op onze opslagplaats de containers opgeschoond en werd waar nodig opruiming gehouden. Door vochtproblemen moet er helaas het een en ander afgevoerd worden.
Eind maart staat de volgende trailer klaar om deels te vullen met goederen uit de opslag. Daarnaast gaan we in Enschede meubilair laden. Het vertrek staat gepland voor week 17. Ook de afdeling Wierden levert een mooie bijdrage aan dit transport, 30 grote dozen nieuwe kleding.
Aangezien er nog enige overgebleven ruimte is wordt deze gevuld met diverse goederen voor JankaTanya in Totvazsony.
Als de trailer op weg is maken we ons op voor de traditionele tweejaarlijkse vrijwilligers bijeenkomst. Deze keer georganiseerd door de afdeling Wierden. We hebben , evenals de andere aanwezigen , ervan genoten. Het programma zat mooi in elkaar, er was een mooi reisverslag welke op een humoristische wijze gebracht werd. En de lekkere hapjes en een drankje ontbraken natuurlijk niet. Vrijwilligers, de olie waarop de machine van Stichting Oost Europa Enter-Wierden-Rijssen draait!! Op deze avond werden wij door Hotra B.V. verrast met de mooie mededeling dat zij wederom een nieuwe aanhanger voor ons beschikbaar wilden stellen. Dank daarvoor!
Ondertussen hebben we een aanvraag gedaan voor een gift bij de stichting Troska van de firma Nijhof, om een project ten behoeve van het ziekenhuis Carei te kunnen starten.
Deze aanvraag is gehonoreerd zodat we daarmee aan de slag kunnen gaan. We hebben bedden en beddengoed kunnen aanschaffen. Geweldig!!
Een mooie verrassing viel op de vooravond van koningsdag Jan Kamerling ten deel, hij ontving uit handen van burgemeester Robben van Wierden een koninklijke onderscheiding. Zeer verdiend voor al het werk voor diverse organisaties waaronder ook onze eigen stichting.
Begin mei gaat er weer een team op pad. Ze gaan naar Totvazsony in Hongarije Jankafalva en Cernaton de Sus in Roemenië en Gemerske Horka in Slowakije. Een afgeladen combinatie gaat op pad en ze komen een week later voldaan terug. Vanuit Cernaton een mooi bedankje ontvangen voor de geleverde dekbedhoezen , die we konden kopen doordat we een gift kregen voor dit doel van de gereformeerde Ontmoetingskerk Rijssen
Dan gaat de afd. Wierden op weg maar als het team terug is moet de bus naar de garage voor een technisch probleem. Als dat geklaard is kan het volgende team weer op weg, deze keer gaan ze naar Carei en Györtelek. Ook nu een volle bak voor beide adressen. Het probleem met de bus is echter nog niet verholpen het kost nogal moeite om het op te lossen.
Ondertussen komt er regelmatig van alles binnen voor volgende transporten (we hebben zelf dekbedhoezen gekocht voor Carei en krijgen via Dorcas een serie nieuwe dekbedden) Er gaat vanuit Wierden een extra team op pad naar Hongarije, en ook van ons gaat daar het nodige van mee .
We krijgen ondertussen een aanbieding van een firma in bakvormen om hun magazijn leeg te halen, ze stoppen ermee en zien in onze stichting een goede oplossing voor hun probleem. (15m3 siliconen bakvormen in alle kleuren en maten.) Wij zorgen voor een goede verdeling tussen diverse projecten.
We regelen opnieuw een trailer uit Hongarije er is weer heel veel in voorraad en voor de zomervakantie willen we dat graag weg hebben. Dat heeft toch wel wat voeten in aarde maar op 1 augustus is het dan zover. Met een uitgedund team vrijwilligers stoppen we de vrachtwagen weer afgeladen vol.
Omdat schrijver dezes een langdurende vakantie heeft gepland (een 7 weeks rondreis door Roemenië) ligt het werk grotendeels stil tot medio oktober, maar dan gaat het weer als vanouds.
Voordat dat kan , mogen we bij de firma Hotra de nieuwe aanhanger ophalen. Fonkelnieuw en aangepast aan onze vragen. Een mooie geste . De oude aanhanger heeft het zo’n 12 jaar volgehouden en ongeveer een miljoen kilometer meegereden met de teams door binnen- en buitenland.

Weer gaat een team op pad, dit keer naar Zerind, Cernaton, Carei en omstreken met diverse goederen voor de diverse projecten. Ook gaan de kerstattenties mee. Moe maar voldaan keren ze gezond weer terug. Op de terugweg worden er en passant ook nog even ruim 30 matrassen opgehaald bij een hotel in Duitsland.
In november worden 2 trailers gevuld. De eerste gaat met de firma Leverink naar Carei. Levensmiddelen van de dankdagactie van de Gereformeerde Ontmoetingskerk Rijssen, pallets paté uit Almelo, schoolmeubilair en een complete keuken. Maar ook goederen voor Totvaszony in Hongarije gaan mee.
Dan ook nog een trailer voor Gusztav in Debrecen, met veel meubilair en heel veel kleding. Maar er blijft nog voldoende staan en dus regelen we alsnog een extra transport voor hem. (13 dec.)
We werden door Wierden al begin dit jaar op het spoor gezet van meubilair uit het ziekenhuis Hengelo. Nu eindelijk kwam het telefoontje dat we een en ander uit Hengelo konden ophalen. En ook uit de Botterhof in Wierden kregen we meubilair aangeboden. We konden het gelijk ophalen en in de trailer doen onder barre weersomstandigheden. Met 8 vrijwilligers en een meewerkende chauffeur is het werk naar verhouding vlot gedaan. Om 09.00 uur begonnen en om 13.00 uur gingen de deuren dicht van een volle trailer. Daarna gezamenlijk lunchen en dan gaat ieder zijns weegs. Tegelijkertijd vertrekt vanuit Wierden onze eigen combinatie met goederen en de schoenendoos actie. Altijd een mooie actie voor ons en veel blije gezichten in Hongarije.
In het Reggedal te Enter werd een kerstmiddag georganiseerd. De opbrengst van de gehouden collecte was voor onze stichting. Weer een hart onder onze riem! De mensen weten ons te vinden en soms spelen persoonlijke banden ook een rol zodoende mogen we nog dit jaar meubilair halen uit een kerk in Dordrecht die gesloten gaat worden. Ook mogen we in Januari weer naar Haarlem, nieuwe kleding halen voor onze winkel in Carei C&E.
Maar eerst houden we kerstreces. We gaan nog wel zoals altijd langs onze eigen vrijwilligers om hen te bedanken voor het vele werk, ook dit jaar weer belangeloos gedaan. Ook hier nogmaals Chapeau en bedankt alle dames en heren die zich voor ‘onze’ zaak blijven inzetten op diverse plaatsen in onze organisatie.
Namens het bestuur,
D. Bosch