Reisverslagen 2018

Reisverslag team Elkerbout, Tukker en Boom-ten Brinke
 
Aflevering schoenendozen
Reisperiode: vertrokken op 7 december en terug op 12 december.
Bezochte adressen: meerdere scholen in Hongarije voor het uitdelen van de vele gevulde schoenendozen uit Wierden.
    
 
Geïnteresseerd in het volledige reisverslag klik dan hier: Reisverslag schoenendoos
Veel leesplezier.

Reisverslag team Schonewille, Coes en Cleine
Reisperiode:  vertrokken op 13 juli en terug op 21 juli.
Bezochte adressen:
Bölcske in Hongarije (contactpersoon Lazlo): diverse goederen afgeleverd,spullen voor verzorgingshuis, rolstoel en incontinentiemateriaal.
Zerind in Hongarije (contactpersoon Jozsef en Elisabeth): diverse goederen afgeleverd.
Carei in Roemenië (Fransz en Katerina): diverse goederen afgeleverd, kleding naar Adoni en kleding naar Salacea.
De reis is goed verlopen. De bestelauto begint wat mankementen te vertonen. Alles in goede orde afgeleverd. 
     
       Geïnteresseerd in het volledige reisverslag klik dan hier: Hongarije roemenie reis 2018 PDF

Reisverslag team Manenschijn, Schepers en Voortman
Reisperiode:  vertrokken op 8 april en terug op 19 april.
Bezochte adressen:
Janka Tanya in Totvazsony Hongarije: Ansicht kaarten en kleding
Stichting in Ceziene van Hanneke Arendsman: incontinentiemateriaal en kleding
Stichting Sfanta Maria in Slatina: incontinentiemateriaal
St. Hercules in Costesti: latwerk en afdichtingsmiddelen
Centrum in Cernaton de Sus: kleding, schoenen, 28 stapelstoelen en wandtegels
Hospitaal Tirgu Sequesc via Molnar Arpad: incontinentiemateriaal, medische verbruiksartikelen als stomamateriaal
Parochia Reformata in Zalan (pfarrer Istan Zsas): kleding, schoenen en gereedschap.
De reis is bijzonder goed verlopen met uitstekend voorjaarsweer. Alles in goede orde afgeleverd. 
Terug met diverse nieuwe vragen voor een volgende reis: o.a. voor Hospitaal Tirgu Sequesc: wandelstokken, rollators en postoelen.

Reisverslag team Bosch, Huizinga en Guichelaar
 
Reisperiode: vertrokken op 27 april en terug op 4 mei.
Bezochte adressen:
Tiszaszentimre (Hongarije): dominee Fodor Gusztav en zijn vrouw Anikó. Diverse goederen afgeleverd.
Tiszadersz (Hongarije): Bijbelmuseum in de kerk waar Gusztav voorganger is. Bijbel uit 1663 overhandigd. De bijbel is afkomstig uit Monster en heeft een ere plaats gekregen omdat het de oudste bijbel is in de ruime collectie.
Bij de kerk is tevens de opslag van de goederen die o.a. bestemd zijn voor Oekraïne.
Zerind (Roemenië) bij domine Jószef en Elisabeth: afgeleverd fiets, stapel stoelen (afkomstig uit De Ontmoetingskerk Rijssen), veel kleding, veel incontinentiemateriaal, zak met knuffels, zak met gordijnen, ledikantje, grote kist met gereedschap en een kilozak met bonen.
Jankafalva (Roemenië), contactpersoon Sandór, partnergemeente van De Ontmoetingskerk Rijssen. Afgeleverd: tegeltjes voor de nieuwe aanbouw, geluidsinstallatie voor de kerk, wastafel en dekens.
Carei (Roemenië) Fransz en Katerina: overnachtingen in kerkelijkcentrum bij de Reformierte kerk in Carei (dominee Tucacs Jószef) en ontbijt en avondeten bij Fransz en Katerina.
Carei: Psychiatrisch ziekenhuis Santa Anna: afgeleverd incontinentiemateriaal, handdoeken en theedoeken, handenarbeidspulletjes, zeeppoeder.
Aangetroffen een droogruimte die halfvol hangt met grauwe lakens en dekbedhoezen. Dringend gewenst een industriële droger!
Van de bewoners een zelfgemaakt presentje ontvangen.     
Slacea (Roemenië), vriendschapsbezoek, dominee Szabo Zsolt: de dominee haalt regelmatig goederen bij Fransz. Kerk en gemeentschapshuis in afgelopen jaren gerenoveerd.
Capleni (dorpje 6 km van Carei): stichting heeft geld gegeven voor isolatie van pastorie, jonge dominee met vrouw en twee kinderen.
Capleni kerk: kerk is met behulp van de stichting gebouwd. Al dringend onderhoud nodig!
Zoltan en Gisela: vriendschapsbezoek gebracht. 
Ziekenhuis Carei, ontvangen door hoofdzuster Delia: afgeleverd medicijnen. Allerlei goederen zijn hier dringend nodig, zoals brancards, rolstoelen (zijn totaal versleten).
Curtuisenie, vriendschapsbezoek gebracht aan István en Malvin. kerk bezocht. István haalt regelmatig goederen bij Fransz.
Carei: nieuwe winkel voor verkoop tweedehands spullen. Stellingen en kledingrekken.
Apagy (Hongarije), partnergemeente van De Ontmoetingskerk Rijssen, dominee Báko Laszló en zijn vrouw Eva met drie kinderen. Dominee wil graag een bezoek brengen aan Rijssen. Ook snel nog even de oudjes Jánosz en Ilonka bezocht.
 
Al met al een vol programma afgewerkt waar je met voldoening op terugkijkt. Een bijzondere reis met veel indrukken.                                                               

                                                                                                     


Reisverslag team Stokvis

Reisperiode: vertrokken op 29 mei en terug op 6 juni
Bezochte adressen:
Voor vertrek nog een kop koffie bij Ineke en samen lezen uit de bijbel en bidden voor een goede reis en een behouden thuiskomst.
 
Hidas Hongarije (ds Gyenge Károly): diverse hulpgoederen gebracht en natuurlijk uitgebreid gegeten. 
Bicfalva Roemenië: diverse hulpgoederen gebracht (kleding, maxi cosies, wandelwagens, krukken, 2 kinderwagens) en diverse goederen voor het weeshuis.
Op zaterdag samen met Monica de voedselpakketten rondgebracht. Tijdens het wegbrengen heb ik ervaren hoe rijk we in Nederland zijn. Wat een armoede bij deze mensen. En wat een goed gevoel geeft het als je deze mensen kunt helpen ook al is het een druppel op een gloeiende plaat. Grote behoefte aan incontinentiematerialen.
Zondags naar de kerk en ‘s middags naar St. George.
Sernaton Roemenië: diverse hulpgoederen gebracht.
In Sernaton het “Malomkert” bezocht, letterlijk vertaald is dit molentuin, een 7500 m2 groot terrein met een watermolen. Het projekt is een paar jaar terug gestart. Het geeft wel een bijzonder gevoel als je dan een paar jaar later op het terrein loopt en ziet dat het alles werkt en lijkt zeer rendabel te worden, 6 arme mensen uit het dorp hebben er een vaste werkplek en enkele jongeren uit het weeshuis verdienen er ook een zakcentje bij. 
Zatermorgen is ingepland om de voedselpakketten samen te stellen en deze bij de 80-plussers langs te brengen. De ouderen kennen ons inmiddels en het weerzien is indrukwekkend.
Na de kerkdienst werden we namens de kerk bedankt voor al het werk, de goederen en de contacten.
De reis heb ik als heel bijzonder ervaren. Veel dingen gedeeld en de hartelijkheid van Monica, Imre Csilla en Tibbe en het vele eten dat telkens gemaakt werd. Grote klasse. Het beleven van armoede heeft me wel geraakt. Ondanks de armoede die de mensen hebben zijn ze heel hartelijk en blij om je te zien.
Hebt u belangstelling voor het volledige reisverslag klik dan op onderstaande link:

Bezoekverslag Roemenië 2018 stichting team Stokvis PDF

 

      

 


 

Reisverslag team Tukker/Plaggenmarsch
 
Reisperiode: vertrokken op 27 augustus en terug op 6 september
Bezochte adressen:
BÖLSKE Hongarije (ds. Maria Szerdahely): voor het team het eerste bezoek aan dit adres. Zeer gastvrij ontvangen en samen fijne gesprekken gehad. Het nieuwe gebouw bij de kerk bekeken dat nog niet helemaal gereed is. Veel materiaal gebracht waaronder veel stoelen voor de “winterkerk”. Overnacht in een onbewoond huis nabij de kerk.
TISZAKERECSÉNEY Hongarije (ds. Robert Veress): ook hier een hartelijk ontvangst. Veel spullen gebracht. De volgende morgen heeft Robert ons de grens met Oekraïne over geholpen. 
NYRILÖVÖ en LÖVÖPETRI Hongarije (ds Aáron en ds Annemaria Bogya-Kis): zeer hartelijk ontvangen. Veel spullen gebracht. Ds Aäron een aantal jaren geleden al ontmoet toen hij nog in opleiding was. In Nyrilövö een prachtig nieuw gebouw naast de kerk gebouwd. Samen de beide kerken bekeken.
KISVARDA Hongarije (fam. Bumberak): samen een goede en waardevolle tijd gehad met Laslo en Marja Bumberak, samen bidden en samen eten. Technisch heeft Laszlo ons prima geholpen nabij de grens toen we met een lege accu stonden (dynamo stuk). 
RATH EN ZALOKA Oekraïne: met een volle bestelauto naar Oekraïne, mede door de hulp van ds Robert. Veel spullen in Szaloka voor Batori Joszef. De nieuwe school in aanbouw bekeken. De school is bijna klaar. Samen met Joszef een hospice in Nagydobroni bezocht waar we de gebreide lapjesdekens hebben gebracht. Samen met Pisti veel spullen voor Rath gebracht bij ds Tibor. Overnacht in een hotel in Homok en een bezoek gebracht aan een adres in Tescö (adres uit 1995).
We hebben een goede reis gehad. Samen weer mooie ervaringen opgedaan en waardevolle gesprekken kunnen voeren.

     


Reisverslag team Wetering

Reisperiode: vertrokken op 25 september en terug op 4 oktober
Bezochte adressen:
Overnachting in Neuhaus am Inn in zuid Duitsland.
Turkevé Hongarije (ds Roland): lading gelost met hulp van enkele gemeenteleden. Ds. Roland laat ons de kerk nog zien en geeft interessante uitleg.
Cernaton de Sus Roemenië (ds Lászlo en Ilonka): na eerst iets gedronken te hebben lossen we de lading. Tijdens het diner vertellen Lászlo en Ilonka over hun vele werk dat zij doen voor het dorp en de gemeente. Wij zijn onder de indruk. Op zondag wonen we de kerkdienst bij. ‘s Middags bezoeken  we het Kinderheim waar het een groot feest is. De meegebrachte spullen worden later verdeeld. Daarna bezoeken we het mortuarium dat door Lászlo is gerealiseerd. Het is een mooi voorbeeld van al het goede dat langzaam in het dorpje ontstaat.
Terugreis via Timisara en daarna naar Bratislava. Aan de Roemeens-Hongaarse grens een file van vrachtwagens van zeker tien kilimeter. En via Nürnberg weer naar huis.
 
Een geweldige ervaring rijker. Goed werk gecombineerd met kameraadschap is een prima combinatie.
 
 

Reisverslag team PongersReisverslag 2018 team Elkerbout PDF

Periode: vertrokken 5 november en terug 10 november
Bezochte adressen:
Tiszakerecseny (Hongarije) bij dominee Veress Robert een plan gemaakt voor de volgende dagen. Veel leerlingen krijgen hier en in komende dagen een sporttenue uit Rijssen.
Kerkelijke gemeente Lonya: de gevraagde goederen uitgeladen en de wasautomaat. Vanaf nu is wassen in een teil verleden tijd.
Nyuri, dorpje in het noorden aan de grens met Slowakije, domina Szusanna: diverse goederen uitgeladen. Aan de dominee in Makkoshotyka een rollator overhandigd. Hij is nu in staat zich te verplaatsen.
Nagydobrony (Oekraïne): gymnasium is gerenoveerd. Ons bouwteam heeft hier in het verleden diverse ruimten betegeld.
Rat (Oekraïne): diverse projekten bezocht.
In Kisvarda iets gegeten bij de familie Bumerac en daarna weer terug naar Tiszakerecseny.
Een voorspoedige reis en goede contacten onderhouden. Dankbaar dat we ook deze reis weer mensen hebben mogen helpen.
 
Hebt u belangstelling voor het volledige reisverslag klik dan op onderstaande link: