Onze steun in Slowakije, Hongarije en Roemenie blijft nodig.

 

In november 2015 mochten voor de stichting Oost Europa Enter-Wierden-Rijssen weer een aantal mensen op pad om hulpgoederen naar de landen Slowakije, Hongarije en Roemenie te brengen.

Woensdag 4 november hadden gemeenteleden van de Gereformeerde kerk (PKN) Rijssen veel levensmiddelen ingezameld tijdens de dankdagdienst. ’s Avonds hebben wij deze goederen mogen ophalen in Rijssen en zijn daarna doorgereden naar de Morslaan waar ten Brinke Transport enige containers op hun terrein ter beschikking heeft gesteld aan de stichting. Daar de rest van goederen ingeladen in de auto en aanhanger van de stichting totdat deze “bommetje”vol zat. Menigeen van u die wel eens mee geweest met een dergelijk humanitair transport zal weten hoe dat gaat.

Donderdagmorgen vroeg (ongeveer 06.30 uur) vertrokken we richting Oost Europa.

Na een nacht geslapen te hebben in Zuid Duitsland kwamen we in de loop van vrijdag 6 november aan bij Malvina. Zij is pastor (dominee) in een kleine gemeente in Gemerska Horka in Slowakije.

Hier mochten we onder andere een beamer achterlaten die ze gebruiken tijdens de erediensten.

Natuurlijk hebben we daar tevens andere hulpgoederen afgeleverd.

Na de morgendienst op zondag waar Henk Oosterveen nog een compositieop het orgel

(hetgeen aangedreven werd door mankracht) mocht geven vertrokken we naar dominee

Aaron en zijn vrouw Annemaria in het noorden van Hongarije. Deze mensen wonen in een klein dorp Zsurk. 

Na de nodige hulpgoederen in de vorm van kleding, bureaus en dergelijke hebben we zelfs een ontmoeting met de burgemeester van deze regio gehad. In de plaatselijke school waar veel kinderen opgevangen werden was er onder andere geen strijkplank aanwezig. De dames stonden de strijk te doen op een tafel.

Maandag 9 november zijn we via Kisvarda (Hongarije) naar Franz en Katherina in Carei vertrokken.

Dinsdags 10 november heeft Henk Oosterveen het orgel in de kerk van Capleni kunnen stemmen. Tevens hebben we de liturgische doeken die we mee mochten nemen van onze kerk hier achter kunnen laten. Afgelopen kerst hebben we foto’s van dominee Ercsaba mogen ontvangen.

Tijdens ons verblijf in Carei waren we in de gelegenheid om samen een bezoek te brengen aan de tweede hands kledingwinkel die de plaatselijke gemeente daar runt en bemand; het plaatselijk ziekenhuis, de psychiatrische inrichting en een verzorgings/bejaardentehuis.

Vooral in het ziekenhuis, de psychaitrische inrichting en het verzorging/bejaardentehuis is de nood nog erg hoog. Veel goederen zijn hier nog nodig. Als je ziet hoe de mensen in het verzorging/bejaardentehuis hun kamer met vijf personen moeten delen met geheel geen privacy.

Natuurlijk is een heel aantal jaren dit gebouw mede door bouwvakkers en schilders van onze gemeenschap uit Enter helemaal opgeknapt maar in die15-20 jaar dat het nu in gebruik is, is er niets meer aan gedaan. De wasmachines en droger, tevens de kooktoestellen waar voor veel mensen wordt gekookt zijn aan vervanging toe.

Al met al kunnen we terugkijken op een voldane trip naar Slowakije, Hongarije en Roemenie en bedanken de mensen uit deze landen u hartelijk voor de vele goederen die zij via de Stichting oost Europa Enter-Wierden-Rijssen iedere keer mogen ontvangen.

 

Namens de groep van november 2015

Henk van de Riet

Johanna en Henk Oosterveen

Marijke en Henk Welink