Skip to main content

Reisverslag: Hongarije-Roemenië 10 t/m 18 juli 2023

By 18 oktober 2023Reisverslag

Team: Marginus Schonewille, Jan Heuver en Nico Griffioen.

Vrijdag 7 juli de aanhanger en bus volgestouwd met goederen,
zaterdag
8 juli de uitzwaai bijeenkomst, een primeur voor Dick Tukker.

Maandag 10 juli vol goede moed om 7.00 uur vertrokken richting Pension EVA in Neuhaus am Inn. Al vrij snel vonden we dat er wat veel geluid onder de bus vandaan kwam maar nog niet gelijk aanleiding om terug te keren. Je wilt immers graag op pad en kilometers maken. Dit bleek een verkeerde inschatting. Het geluid werd steeds heftiger en om 13.30 uur hebben we besloten de snelweg te verlaten en op zoek te gaan naar een garage die ons kon helpen.
Garage 1: geen tijd en mankracht.
Garage 2, we kijken wel even onder de bus. Wat bleek: de koppeling tussen de krukas en achteras was duidelijk aan vervanging toe. Maar deze garage kon ons daar niet bij helpen. Wel mochten we de aanhanger laten staan want verder rijden met aanhanger was onverantwoord. Bij de derde garage konden ze hulp bieden. Het onderdeel werd besteld en de volgende ochtend na 10.00 uur geplaatst.
Dus wij opgelucht op zoek naar een overnachtingsplek.

Dinsdag om 10.00 uur bij de garage en om 12.30 op weg naar onze aanhanger (25 km. terug). Aankoppelen en vol goed moed op weg om 1 uur later langs de snelweg te eindigen met een klapband van de aanhanger. Waarschijnlijk veroorzaakt door de kapotte kap die over de banden zat. Onze krik blijkt te kort. De ADAC gebeld om 14.30 uur. Die was er om 18.00 uur nog niet. Met een slimme tip uit Enter toch zelf in staat gebleken de reserveband te plaatsen en opnieuw op zoek naar een overnachtingsplekje. Om 22.20 in het hotel.(Booking.com kan toch wel handig zijn).

Woensdag op weg naar ons eerste adres Tiszanagyfalu maar eerst in Oostenrijk nog een nieuwe band geregeld en er op laten zetten. Om 18.30 uur waren we eindelijk op onze bestemming. Uitladen, eten en slapen.
Omdat we inmiddels een volledige dag achter lopen op ons schema hebben we besloten donderdag vier adressen aan te doen: Eerst naar Kisvarda voor een bezoek aan Laslo Bumberak, uitladen en goulashsoep, door naar Nyirlövö bij Ds. Joszef Karolyi, uitladen en bonensoep, door naar Nagyecsed bij Ds. Aaron Bogya, uitladen en kopje koffie. Hier hebben we de aanhanger laten staan (het spatbord zal gerepareerd worden) en zijn doorgereden naar Carei in Roemenië.
Hartelijk ontvangen door Frans en Katharina met uiteraard een prima maaltijd en Palinka voor de liefhebbers.

Vrijdagmorgen uitladen bij het winkeltje en inladen bij de grote opslag om een volle bus weg te brengen naar een kerk 60 km verderop. Terug voor de lunch bij Katharina en ’s middags nog een keer een rit met lading.

Zaterdagochtend nog een rit met lading naar Hodod waar de kerkbanken uit de Taborkerk opgeslagen liggen voor een nieuw te bouwen kerk. Tenslotte terug naar Nagyecsed voor een ontmoeting met Ds. Aaron en zijn vrouw Annemarie. Mariëlle, onze vertaalster van de vorige reis was er ook weer bij. Inmiddels getrouwd met haar Hongaarse agrariër en hoogzwanger. Een uitstekende maaltijd werd ons voorgezet door de dames van de diaconie en daarna zijn we naar het terrein geweest waar Mariëlle ’s man zijn landbouwwerktuigen opgeslagen heeft.
De volgende morgen kerkdienst. Jan heeft het lied ‘Zie de stroom van Jezus liefde’ gezongen, begeleid door Nico op het orgel die daarna ook de samenzang begeleid en na de dienst het grote kerkorgel heeft uitgeprobeerd. Na de lunch eindelijk een middagje vrij (met 35 graden in de schaduw) en ’s avond een etentje met alle ambtsdragers van de gemeente met traditionele bonengoulash. ‘s Avonds bij Mariëlle geweest om haar prachtige huis en vooral tentoonstelling van traditionele Hongaarse kleding en meubelen te bewonderen, gevolgd door een palinka proeverij in de wijnkelder van de burgemeester.

Maandag om 7.00 uur vertrokken naar pension EVA, waar we deze keer zonder problemen zijn aangekomen.

Dinsdag door naar Wierden. Om 18.30 uur waren we allemaal weer thuis.

Algemene indruk: het was warm, erg warm met vrijwel de hele week temperaturen boven de 30 graden. Ondank de pech met bus en aanhanger hebben we zelfs meer kunnen doen dan in onze oorspronkelijke planning stond. De ontvangst was overal zeer hartelijk en er zijn vele goede gesprekken gevoerd, zowel met onze gastheren als onder elkaar