Skip to main content

Transport hulpgoederen naar Roemenië door Jan Pieffers en Erik Taal in 2022

By 7 juli 2023Reisverslag

Op 13 oktober 2022 zijn Jan Pieffers (Warehousing voorman Nijhof-Wassink) en Erik Taal (SHEQ manager Nijhof-Wassink) vertrokken met een mooie trekker van “zusje” NIJWA (bedankt!) en een oplegger van Pultrum uit Rijssen (bedankt!!) vol met hulpgoederen naar Roemenië. De dagen ervoor werd de oplegger volgeladen door 2 stichtingen uit Rijssen en omgeving.(O.a. Stichting Oost-Europa Enter/Rijssen/Wierden) Deze stichtingen geven al jarenlang ondersteuning aan lokale stichtingen en kerkgenootschappen in met name noordoost Roemenië. De lading bestond uit spullen die daar broodnodig zijn, zoals kleding, schoolmeubilair, bedden en levensmiddelen.

Na het vertrek op 13 oktober rond 19.00 uur hebben ze de hele nacht doorgereden om de volgende middag aan te komen in Albony (Hongarije). Na een goede nachtrust zijn ze de volgende ochtend weer om 600 uur vertrokken en doorgereden naar Oradea (Roemenië) waar ze om 12.00 uur werden opgevangen door de dominee en zijn gezin bij de plaatselijke (“Hongaarse”) kerk. Hier werd de halve vracht gelost door een grote groep vrijwilligers. De zaterdag en de zondag erna verbleven Jan en Erik  bij de dominee en zijn gezin, hebben ze veel van Oradea gezien en zondagochtend deelgenomen aan de kerkdienst.

Op maandagochtend vervolgde het transport naar Carei in Roemenië. Hier werden Jan en Erik opgewacht bij het depot van een lokale stichting die direct gelinkt is aan de Stichting Oost-Europa Enter/Rijssen /Wierden. Vanuit dit depot worden de goederen verdeeld naar diverse organisaties, tehuizen, ziekenhuizen, kerken in de omgeving om de nodige steun te kunnen geven.

Ook hier werden Jan en Erik gastvrij ontvangen door het echtpaar wat daar leiding geeft aan de betreffende stichting. Zij hebben hen ’s avonds Carei laten zien en de volgende dag meegenomen naar een aantal instellingen die zij ondersteunen; een armen-keuken, een psychiatrische inrichting en de winkel waar de kleding verkocht wordt. Ook bezochten ze nog een Kerkje in Capleni, waarvan de bouw destijds gesponsord is door Rijssense ondernemers waaronder wijlen Bertus Heutink (Heutink Primair Onderwijs) en onze mede-oprichter wijlen Harman Nijhof.

Dinsdagmiddag vertrokken ze weer huiswaarts en na een overnachting in Boedapest en Nürnberg waren Jan en Erik donderdagmiddag weer veilig op de thuisbasis.

Ze hebben genoten van een succesvolle week, de combinatie van mensen kunnen helpen en weer eens achter het stuur te kruipen maakt ze enthousiast om er zeker een vervolg aan te geven. Daarmee maken ze graag van de gelegenheid gebruik om NIJWA, Nijhof-Wassink en Pultrum te bedanken voor het mogelijk maken hiervan.