Skip to main content

Verslag St. Oost-Europa rit Wierden 26 sept t/m 4 okt 2023

By 18 oktober 2023oktober 24th, 2023Reisverslag

Team Bokma met Jan van Nijen, Frits Vetker, Pieter Bokma

Bestemming; Noord Hongarije en Noord/west Roemenië en Oekraïne

Verslag;

Maandag. 25 september stond de bus met aanhanger klaar in Wierden en hebben we samen met de vele vrijwilligers, de dozen en spullen zoals beschreven in de paklijsten ingeladen. We konden zelfs nog een paar extra trolleys met dozen meenemen. Dus de aanhanger was mooi dichtgepakt. Met het wegen ging het daarna ook goed, zodat we aan een kleine 6000kg gewicht zaten. Vervolgens reden we naar het vertrekadres bij Frits en Erna Vetker.

Daar werd ons uitgeleide gedaan door Evert Wetering, die ons na gebed en het lezen uit de Bijbel bemoedigende woorden en een mooi tekst meegaf.

Dinsdag 26 september werden we na de koffie met wat lekkers, bij Frits en Erna door onze dames om 11.00 uur uitgezwaaid en kon de reis beginnen.

We hadden afgesproken bij toerbeurt te rijden en steeds om de twee uur te wisselen met de chauffeur. Dit was een goed plan en heeft ons geholpen de 22 uur in een keer door te rijden naar het eerste bestemmingspunt in Tiszakerseceny.

We kwamen 27ste sept. aan om 9.30u waren zelfs wat vroeger dan gepland. Na een heerlijke vruchtensoep volgden er nog veel gangen met allerlei Hongaarse gerechten. We werden zoals gewoon, gastvrij onthaald met glaasje Palinka en een lekkere vruchtensoep. Het werd een 6 gangen menu ( pfff veel te veel) maar de dames in de keuken konden niet stoppen.

Jan van Nijen maakt hier even kennis met het paard van de gemeenschap

Dominee Robert Veress van de Reformatus Kerk, gaf ons een uitgebreide rondleiding in en rond de gebouwen van de kerk waar veel activiteiten waren o.a. Bijbelstudie/zangclubje.  Ook was er een mooie ruimte aan de overkant van de straat voor kinderopvang. Alle spullen van de lijst uitgeladen. De Fietsen waren zeer welkom omdat de brandstofprijzen net zo hoog zijn als in Nederland. Maar de lonen in verhouding natuurlijk heel laag zijn. Dit geld overigens voor alle bestemmingen de we bezocht hebben. Na het laden van de dozen hadden we nog veel tijd over om door te gaan naar Gelenes waar we het einde van de dag  ontvangen werden.Een deel van de voormalige pastorie hadden we ter beschikking om die nacht te slapen.

28 september. De volgende dag hebben we de kerk bekeken en stonden versteld dat dominee Lazslo Kanyo 4 kerkgemeenschappen kon bedienen in die regio. Maar deze waren relatief klein. De goederen werden geladen in de opslag waarna we in bezichtiging kregen van de kerken en een bejaardentehuis van de kerk van Gelenes kwamen we in Takos. Hier staat een kerkje wat een echte historische bezienswaardigheid is(1733) met veel schilderingen en houtsnijwerken.

We gingen ook naar het verzorgings/bejaarden huis waar ook hulp nodig was van de kerk en hebben daar een aantal nieuwe matrassen geleverd. Daar kregen we ook een uitgebreide rondleiding en een lunch aangeboden. De naam van de instelling was Reformatus Idosec Patmosz.

Vrijdag 29 september zijn we  doorgereden naar Roemenië waar we einde van de dag aankwamen in Carei daar verbleven we hetweekendt/m maandag 2 okt bij Fransz en Catahrina van de stichting C&E.

Deze stichting verkoopt goederen waarvan de opbrengst ten goede komt aan diverse gemeenten in de Regio. We werden zeer enthousiast ontvangen en daar in de watten gelegd met heerlijk eten en drankjes. Onze verblijfplaats was de komende dagen in een gebouw van de kerk waar we op de bovenverdieping konden slapen en douchen.

Ook werden we uitgenodigd voor een gemeente-avond, waar voor het eerst na lange tijd na Covid, weer gezamenlijk een grote pot met Hongaarse Goulash-suppe gekookt werd.

Samen gegeten gedronken en gezongen. De dominee hield een korte preek/toespraak maar daar hebben we niet veel van meegekregen. Behalve de woorden Christus, Mozes en “Eben Haezer”  dus daar moesten we het mee doen. Maar dat is in betekenis natuurlijk ook heel mooi.

Zaterdag de 30ste september hebben we bij Kerkgemeenschap in Ianca, zustergemeente van de Ontmoetingskerk Rijssen, 70m naar het zuiden, kleding, schoenen en andere goederen gelost. Einde van de dag hebben we na al het gereis en gesjouw maar een relaxed moment genomen in een Thermenbad in de buurt. Dus ook nog wat gezwommen.

De 1ste oktober was het zondag en hebben we de kerkdienst in Carei meegemaakt wat ook weer een mooie ervaring was. En een mooie wandeling gemaakt in de kasteeltuin van Carei

De laatste werkdag in Roemenië voor ons was 2 oktober toen hebben we in een plaatsje
35 km ten zuiden van Carei genaamd PiR nog goederen gebracht bij een gemeente die de kerk volledig in renovatie hadden. De pastorie (losplaats) lag op een hoge plek dus werden we gelukkig bijgestaan door de jeugd van de gemeente die ons hielp met lossen.

Mooi te zien dat er nog toekomst voor de kerk is met zulke enthousiaste jonge gasten.

Die avond hebben we weer gegeten bij Fransz en Catharine waar we afscheid hebben genomen omdat we de volgende ochtend 3 oktober vroeg gingen vertrekken vanuit ons verblijf. Na in rit tot in de avond hebben we overnacht in Hotelletje in Geizelwind Marktplats 10, waar we heerlijk geslapen hebben, waarna we nog 510km te gaan hadden. 4 oktober kwamen we rond 14.00u aan in Wierden, waar we bij Erna en Frits Vetker met onze dames en echtpaar van de Wetering een heerlijke maaltijd kregen aangeboden. Ineke Elkerbout onze voorzitter was ook uitgenodigd en sloot af met een dankgebed. Wij als team mogen terugkijken op een geslaagde reis met prachtige momenten en zijn dankbaar dat we gezond en wel zonder problemen konden terugkeren. Wij vertrouwen dat onze inspanningen en de verdeling ervan gezegend mogen worden en voelen ons gezegend dat we dit mochten doen.

Resume ; Bij alle adressen hebben we gemerkt dat onze komst met goederen nog steeds nodig is omdat levensonderhoud steeds duurder wordt. En er een tekort is aan veel goederen. De inhoud zoals nu op de lijsten staat kan het bij voorkeur gecontinueerd worden. Nog steeds veel behoefte aan was- en schoonmaakmiddelen, incontinentiemateriaal en rollators. Ook fietsen die nog goed zijn en wij niet meer gebruiken zijn zeer welkom. Welk deel van de goederen nog doorging naar Oekraïne hebben we niet kunnen achterhalen.